Magnesium als medicijn


magnesium medicijnMagnesium is een van de 7 essentiële mineralen. Magnesium wordt opgenomen uit voeding omdat je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Bij een tekort aan magnesium vergroot je de kans op verschillende ziektes en aandoeningen. In dit artikel beschrijven we 5 gevallen waarbij magnesium de hoofdoorzaak van het probleem kan zijn. Is 1 of meerdere van deze gevallen aanwezig dan is het raadzaam om het magnesium gehalte in het bloed te laten onderzoeken.

1 – Hoge bloeddruk

Bij een tekort aan magnesium spannen de bloedvaten aan. Het hart moet meer druk zetten om dezelfde hoeveelheid bloed te laten stromen. Magnesium verzacht de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.

Daarnaast zorgt een tekort aan magnesium voor een kettingreactie aan problemen, waaronder het stijgen van de bloedsuikerspiegel. Een hogere bloedsuikerspiegel nodigt een hoger bloeddruk uit.

2 – Concentratieproblemen

Bij een tekort aan magnesium ben je gevoeliger voor stressprikkels. In tijden van stress gebruik je extra magnesium omdat de energiemanagement van je lichaam verandert door het stresshormoon Cortisol.

Cortisol beschadigt op lange termijn hersencellen in de hippocampus, het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor het opslaan en verwerken van informatie. Dit kan leiden tot concentratieproblemen.

Ook schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen leiden door verminderd concentratie vermogen. De middagdip is hier een goed voorbeeld van. Je concentratie verbeteren kun je doen door de juiste macronutriënten te eten.

3 – Spierkrampen

Bij een tekort aan magnesium verstijven de spieren. Dit kan leiden tot kramp in je benen, rug, nek en andere delen van je lichaam. Magnesium is een natuurlijke spierontspanner. Het zorgt ervoor dat de spiercellen minder stijf worden. In tegenstelling tot calcium, dat een spieraanspanner is. Lees hier meer over de calcium magnesium balans.

4 – Stress

Stress verhoogt de productie van 3 stresshormonen: norepinefrine, epinefrine en cortisol. Voor alle stresshormonen geldt dat ze extra magnesium verbruiken. Stress creëert nieuwe stress, omdat een tekort aan magnesium je nog vatbaarder maakt voor stressprikkels. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht die je eenvoudig kunt oplossen magnesium supplementen te slikken.

5 – Slaapproblemen

Magnesium is de kickstarter voor meer dan 300 enzymen die vooral actief zijn in de maag. Een blij persoon heeft doorgaans een gezonde maag, omdat meer dan 90% van het gelukhormoon Serotonine afgescheiden wordt uit je maag. Serotonine geeft je meer dan een positieve stemming. Het bepaalt ook de kwaliteit van je nachtrust.

Het stofje Melatonine zorgt ervoor dat je prettig slaapt en de diepe fase van je slaap bereikt. Om Melatonine aan te maken is Serotonine nodig. Je hebt een gezonde hoeveelheid magnesium nodig voor een optimale maagwerking om de aanmaak van het gelukhormoon Serotonine te bevorderen (en daarmee ook je nachtrust).

Lees verder : welke voeding heeft de hoogste concentraties magnesium.


7 reacties op “Magnesium als medicijn

 1. Goede middag Ik heb diabetische,type 2
  ik gebruik Gliclazide tablet 3x per dag .80 mg,zit ook wat magnesium verwerkt
  ik moest na jaren metformine,500,mr 2x per dag stoppen vanwege mijn verminderde nier functie, ik mag van de internist magnesium gaan gebruiken
  maar ik weet niet welke en de dosis,ik zou graag
  wat info hier over willen krijgen .met vrg Christa

 2. Beste admin,

  Met veel interesse heb ik uw website gelezen. Ik zit er over te denken om magnesium olie te gaan gebruiken. Ik heb namelijk een burnout gehad en te hard werkende bijschildklier gehad met als gevolg een tijd te veel calcium in mijn bloed. Beide redenen voor een mogelijke magnesium uitputting schat ik zo in? Mijn bijschildklier en calciumwaarde zijn inmiddels weer normaal. Via voeding krijg ik ong 400mg magnesium binnen en 800mg calcium heb ik bijgehouden(ik eet geen zuivel, weinig vlees en veel groenten en fruit.) Verder gebruik ik al vitamine B,C en D. Nu mijn vraag; Is het voor mij nodig om bij het gebruik van magnesiumolie of supplementen ook calcium in te nemen om calcium uitputting te voorkomen? (Gezien ik geen zuivel gebruik en minder calcium dan adh binnen krijg)

  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Maarten

 3. In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest en de industriele voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en electrosmog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

 4. Beste admin,
  Mijn dochter van 12 heeft zich de hele zomer moe en lamlendig gevoeld. Nu blijkt dat er antistoffen voor Pfeiffer in haar bloed zitten. Al jaren heeft ze veel rug en nekpijn, ze ziet regelmatig heel bleek heeft een witte tong, grote keelamandelen en slaapt niet lekker. Ze heeft van haar 7e tot haar 10e veel (voor reguliere artsen onverklaarbare buikpijn gehad die na een suiker, melk en chocoladearm dieet is verdwenen. Haar klachten deze zomer (nu nog) bestaan uit extreme moeheid en ernstige gewrichtspijnen. Ook heeft ze een oor en keelontsteking gehad waarvan de pijn in haar oren nog steeds doorsluimerd. De huisarts vindt haar een zeer gevoelig meisje doe af en toe wen pijnstiller moet nemen en lekker moet blijven sporten. Ziet hij iets over het hoofd? Zou het een magnesium of ander tekort kunnen zijn?

  • Beste,
   Wat vervelend voor je dochter.
   Antistoffen voor Pfeiffer betekent dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft gehad. Vaak komt het voor dat dit onopgemerkt gaat.

   Je dochter heeft veel ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen in het lichaam geeft vermoeidheid en pijn in de spieren.
   Weet u zeker dat het gewrichtspijn is? Dit is wat anders dan spierpijn, of pijn in de spieren als gevolg van Fibromyalgie.
   Langdurige ontstekingen in het lichaam kan tot Fibromyalgie leiden.
   Het is erg belangrijk dat er een goed (bloed)onderzoek plaatsvind om de (grootste)bron van de ontstekingen te achterhalen.
   Een paar zaken:
   – Voeding: Nuttigt ze voeding die ontstekingen bevorderen? Vermijd e nummers, en vooral de smaakversterkers (e621).
   Meer informatie over juiste voeding verwijs ik u naar http://www.westonprice.nl
   – Darmstatus achterhalen; ziekte van Crohn, lekkende darm (leaky gut), candida etc uitsluiten.
   – Vitamine b12 tekort uitsluiten
   – Magnesium tekort uitsluiten
   – Zijn er schildklier problemen in de familie bekend? Meer info over schildklier problemen zie http://www.schildklier.nl/
   – Kijk eens kritisch naar het binnenmilieu. Schimmels / zwam kunnen veel gezondheidsklachten geven voor hen die er gevoelig voor zijn.
   – Heeft ze seizoensgebonden klachten? In de zomermaanden betekent meer pollen in de lucht, meer vocht en meer schimmelsporen.
   Pollen verhogen niet alleen het histaminegehalte maar ook ontstekingen. Dit heeft te maken met de mestcellen in het lichaam.

   Hopelijk heb je hier iets aan. Veel sterkte voor je dochter gewenst!

  • Een veel voorkomende situatie bij teveel magnesium is diarree. U dient de inname van magnesium zodanig te verlagen dat u geen diarree meer heeft.
   Welke magnesium vorm gebruikt u?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *