Magnesium feiten


magnesium feitjesMagnesium is een veel voorkomend mineraal dat in het lichaam honderden cellulaire en biochemische reacties activeert. In het zenuwstelsel werkt het als het ware als een soort demper. Magnesium is het negende meest voorkomende element in het universum en het achtste meest voorkomende element in de aardkorst.

Hieronder vindt u een aantal interessante feiten over magnesium, waaronder historische feiten en magnesium in het lichaam en gezondheidsinformatie.

Algemeen

Onstabiel in zijn zuivere staat vormt magnesium typisch een witte laag van magnesiumoxide. In de natuur verschijnen de meeste verbindingen als witte kristallen. Magnesium wordt gewoonlijk gewonnen uit zeewater, waar het de derde meest voorkomende bestanddeel is. Van de gewonnen magnesium word het grootste gedeelte gebruikt voor commercieel gebruik.

Historische feiten over Magnesium

 • Magnesium werd voor het eerst ontdekt buiten de Griekse stad Magnesia.
 • In 1808 isoleerde vader Humphrey Davy eerst een aantal van de aard alkali metalen en noemde ze na hun oxiden als barium, strontium, calcium en magnium. Davy ontleende de term “magnium” aan de algemene naam voor magnesiumoxide: magnesiumoxide. Uiteindelijk verving magnesium de term magnium in algemeen gebruik.
 • Magnesium werd al in de oudheid als curatief gebruikt, in de vorm van laxeermiddelen en bitterzout.
 • In de jaren 1600 was water van de beroemde Epson-bron, die in Engeland werd ontdekt, een populaire curatieve behandeling. Deze behandeling werd gebruikt als een interne remedie en een zuivering van het bloed. In 1695 werd magnesiumsulfaat als zout geïsoleerd uit het Epsom-bronwater door Nehemia Grew.
 • Marie de Medici, van de beroemde en machtige Italiaanse familie, beschreef de genezende eigenschappen van het bronwater van Epsom salts, gebruikt door “een grote winkel van burgers”, vooral door “personen van kwaliteit”.
 • Richard Willstatter won de Nobelprijs in 1915 voor het beschrijven van de aard van de structuur van chlorofyl in planten, waarbij magnesium het centrale element was.

Magnesium in het lichaam en gezondheid

 • Magnesium is een van de zes “macro-mineralen”, dat wil zeggen dat het lichaam dit mineraal in grotere hoeveelheden nodig heeft. De andere vijf belangrijke mineralen zijn calcium, natrium, kalium, fosfor en chloride.
 • Het gemiddelde dieet bevat amper meer dan 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van magnesium.
 • Ongeveer 19% van de volwassenen – één op de 5 – consumeert minder dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van magnesium.
 • 50% van de gevallen van magnesiumtekort kan niet worden herkend als gevolg van statistische fouten in de serum-magnesiumtest.
 • 7-11% van de patiënten in het ziekenhuis en 65% van de patiënten op de intensive care hebben een tekort aan magnesium.
 • Slechts 20 tot 50% van de magnesiuminname wordt daadwerkelijk door het lichaam opgenomen.
  De opname van magnesium vindt plaats in de dunne darm en begint al 1 uur na inname in de darm, maar vindt voornamelijk plaats in de kronkeldarm (ileum).
 • Meer dan drie dozijnen medicijnen die door reguliere artsen worden voorgeschreven verstoren de opname van magnesium in het lichaam, waaronder antibiotica, allergie- en astmamedicatie en chemotherapie behandelingen.
 • De opneembaarheid van magnesium supplementen varieert. Magnesiumoxide, de meest voorkomende vorm in magnesiumsupplementen in drogisterijen, heeft slechts een opneembaarheid percentage van 4 %. Andere vormen van magnesiumsupplementen, waaronder magnesiumchloride, bleken veel hogere opneembaarheid percentages te hebben vanwege hun hogere oplosbaarheid in water.
 • Er zijn ongeveer 4 tot 6 theelepeltjes magnesium in het menselijk lichaam aanwezig.
 • Magnesium is het tweede meest voorkomende positief geladen intracellulaire (binnen de cellen) ion in het lichaam. Andere positief geladen kationen in het lichaam zijn calcium, natrium en kalium. Negatief geladen anionen omvatten fosfaat en chloride.
 • Slechts 1% van het magnesium in het lichaam wordt in het bloed aangetroffen, de rest wordt aangetroffen in het bot en in de cellen van de spieren, het hart en de lever.De cellen van een gezond hart bevatten tien keer de hoeveelheid magnesium die in bloed wordt gevonden.
 • Een lage magnesiuminname en lage magnesiumspiegels zijn in verband gebracht met osteoporose, diabetes, het metabool syndroom en hartziektes.

Bronnen

Durlach J. Overview of Magnesium Research: History and Current Trends. In: International Magnesium Symposium. New Perspectives in Magnesium Research. London: Springer-Verlag; 2007:3-11.
Dean C. The Magnesium Miracle. New York: Ballantine Books; 2007.
Gaby A. Magnesium: How an important mineral helps prevent heart attacks and relieve stress. New Canaan, CT: Keats Publishing; 1994.
World Health Organization. Calcium and Magnesium in Drinking Water: Public health significance. Geneva: World Health Organization Press; 2009.
Liebscher DH, Liebscher DE. About the Misdiagnosis of Magnesium Deficiency. Journal of the American College of Nutrition. 2004;
Rude RK, Gruber HE. Magnesium deficiency and osteoporosis: animal and human observations. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2004;

Voor meer informatie zie ook: