Magnesium supplement / tablet


magnesium supplementMagnesium is van nature aanwezig is sommige voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld in groene groenten. Het komt ook voor dat de synthetisch vorm van magnesium aan voeding is toegevoegd. Ook wordt het aangetroffen in geneesmiddelen zoals maagzuurremmers en laxeermiddelen. En daarnaast is magnesium verkrijgbaar als voedingssupplement.

 

Uit onderzoek blijkt dat wij niet de dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen krijgen. Dit kan te maken hebben omdat men niet van groenten houd, of simpelweg omdat het niet voldoende is. Op dat moment kunnen supplementen of tabletten een uitkomst bieden.

Magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van magnesium verschilt nogal per vorm. Meestal worden magnesium soorten die oplossen in vloeistof beter opgenomen in de darmen dan de minder oplosbare vormen.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende vormen. Zodat je, wanneer je supplementen of tabletten inneemt, je er ook op kunt vertrouwen dat het enigszins door je lichaam wordt opgenomen.

Is het nemen van een magnesium supplement zinvol?

Gezien alle belangrijke rollen die magnesium in het lichaam speelt, en het feit dat magnesiumdeficiëntie een van de meest voorkomende tekorten is bij volwassenen, is het een goed idee om naast voeding die rijk is aan magnesium ook magnesium supplementie te overwegen.

De hoeveelheid onderzoek met betrekking tot de voordelen van magnesium en de noodzaak om magnesium supplementen te nemen om een tekort tegen te gaan, is duizelingwekkend.

Voor veel mensen veroorzaakt een magnesiumtekort (ook wel bekend als hypomagnesiëmie) merkbare negatieve symptomen, waaronder spierpijn of spasmen, slechte spijsvertering, angst en moeite met slapen. Toch wordt magnesiumtekort vaak over het hoofd gezien en zelden getest. Daarom kan magnesium een van de meest onderbenutte maar de meest noodzakelijke mineraal zijn.

Magnesium, dat afkomstig is van het verouderde wortelwoord magnesiet, werd gebruikt ter betekenis voor een magneet of magnetische kracht. Magnesium is misschien niet het meest aanwezige mineraal in ons lichaam qua hoeveelheid, maar het is zeker een van de meest cruciale mineraal voor de algehele gezondheid. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische functies in het lichaam, zoals het reguleren van hartslagritme en het helpen van neurotransmitter functies, daarom is een magnesiumtekort iets dat u in de kiem wilt smoren.

Welke vormen van magnesium worden geadviseerd?

Er zijn vele soorten vormen van magnesium beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat de volgende vormen van magnesium het best opneembaar zijn en dus aan te raden zijn:

 • Citraat
 • Glycanaat
 • Chloride
 • Chelaat
 • Lactaat
 • Malaat
 • Schussler zouten

Magnesium citraat
Deze vorm gecombineerd magnesium met citroenzuur. Dit kan in sommige gevallen een laxerend effect hebben wanneer het in hoge doses wordt ingenomen, maar het is op andere manieren veilig te gebruiken om de spijsvertering te verbeteren, obstipatie te voorkomen en om het magnesiumgehalte in het lichaam te verhogen.

Magnesium glycinaat
Deze vorm is zeer goed opneembaar, dit wordt aanbevolen voor iedereen met een tekort aan magnesium. Hierbij is magnesium gebonden aan 2 moleculen van het aminozuur glycine. Bij deze vorm heb je minder snel last van de laxerende effecten zoals die aanwezig zijn bij andere magnesium vormen.

Magnesium Chloride (Magnesiumolie)
Magneisum chloride zie je vaak terug in een olie-vorm. Deze vorm van magnesium, ook wel magnesiumolie genaamd, kan op de huid worden aangebracht. Deze vorm word erg goed door het lichaam opgenomen en is ideaal voor mensen met spijsverteringsstoornissen die geen normale opname van magnesium uit het voedsel hebben. Atleten gebruiken soms magnesiumolie om hun energie en uithoudingsvermogen te verhogen, om spierpijn te verminderen en om wonden of huidirritatie te genezen.

Voor meer informatie over de voordelen en hoe je de olie kunt toepassen, zie onze pagina magnesiumolie

Magnesium chelaat
Dit betreft een zeer goed opneembare vorm, en het is tevens een vorm die nature in voedingsmiddelen voorkomt. Dit type is gebonden aan meerdere aminozuren (eiwitten) en wordt gebruikt om magnesiumtekorten te herstellen.

Magnesium lactaat
Magnesiumlactaat is het magnesiumzout van melkzuur. Het is een van nature voorkomend mineraal dat helpt om functies van het cardiovasculaire systeem, het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel te ondersteunen. Het helpt ook bij spierbewegingen en het gebruik van glucose. Magnesiumlactaat wordt gebruikt als een supplement om magnesiumtekort, brandend maagzuur en maagklachten te behandelen.
Teveel magnesium lactaat kan tot diarree veroorzaken, het is om deze reden aan te raden om het tegelijk met voedsel in te nemen.

Magnesium malaat
Magnesium malaat wordt gevormd door het verbinden van magnesium aan het molecuul appelzuur. Appelzuur is een organische verbinding die voorkomt in fruit en groenten, met name in appels). Naast de hoeveelheid magnesium die je binnenkrijgt heeft het nog andere voordelen:
Het appelzuur heeft namelijk het vermogen om zich aan zware metalen zoals aluminium te binden en ze onschadelijk te maken. Daarnaast bied het extra voordelen voor de spieren (vanwege het appelzuur) en speelt het een centrale rol in de energieproductiecyclus en is het belangrijk voor gezonde energie niveaus (ATP verhogend).

Schussler zouten
Ook is er een Schussler zouten (celzouten) vorm van magnesium beschikbaar. Deze schijnt goed te worden opgenomen. Inname gaat via een pil die onder de tong gelegd moet worden.

Andere vormen van magnesium die op de markt beschikbaar zijn; Acetaat. Succinaat, Sulfaat, Tartraat en Tauraat.

Absoluut vermijden

Er zijn een aantal vormen waar je op moet letten. Sowieso kun je er meestal vanuit gaan dat wanneer de vorm niet word vermeld dat het een goedkope vorm betreft. De goedkoopste (en daarbij ook niet aan te raden) vorm is magnesiumoxide. Dit betreft een laxeermiddel en dient dan ook te worden ontweken. Ook glutamaat en aspartaat dienen vermeden te worden. Dit betreffen giftige vormen en hebben tevens ook een laxerende werking.

De vormen stearaat en carbonaat werken niet. Wanneer er magnesium stearaat in zit, dan is dit geen vorm die opgenomen wordt, laat staan werkzaam. Deze vorm wordt in de fabricage gebruikt om capsules beter door de betreffende machines te laten glippen.

Zijn er risico’s verbonden aan magnesiumsupplementen?

Teveel kan laxerende effecten geven

Teveel magnesium uit voedselbronnen vormt geen risico, omdat overtollig magnesium wat het lichaam niet nodig heeft gemakkelijk via de urine wordt uitgescheiden. Hoewel toxiciteit zeer zeldzaam is en niet wordt beschouwd als een bedreiging voor de meeste mensen, is het echter wel mogelijk om teveel magnesium via magnesiumsupplementen binnen te krijgen.

Een bijwerking van teveel magnesium in het lichaam is het laxerende effect dat het mogelijk veroorzaakt, zoals diarree en soms zelfs misselijkheid en buikkrampen. Magnesiumsupplementen met magnesiumcarbonaat, chloride, lactaat, gluconaat en oxide kunnen inderdaad spijsverteringsproblemen zoals diarree veroorzaken. Meestal gebeurt dit wanneer iemand een dosis van 600 milligram of meer magnesium overschrijdt, waardoor magnesium osmotische activiteit in de darmen en het colon veroorzaakt, wat de darmen dan vervolgens kan over-stimuleren. Om een laxerend effect te voorkomen, kan er het beste niet meer dan 300 – 400 milligram in één dosis ingenomen worden.

Let op een onbalans

Het innemen van een supplement in doses die te hoog zijn kan een onbalans van andere voedingsstoffen in het lichaam veroorzaken. Vandaar dat het de voorkeur heeft om magnesium of andere voedingsstoffen zoveel mogelijk uit voedselbronnen te halen, omdat voedingsmiddelen van nature andere belangrijke voedingsstoffen bevatten die voor de balans zorgen.

Teveel magnesium kan tot een onbalans van calcium zorgen. Magnesium en calcium werken namelijk samen, maar zijn tevens ook elkaars tegenhangers. Meer informatie over de relatie tussen magnesium en calcium verwijs ik u naar de pagina: magnesium en calcium.

Voor meer informatie zie ook:


75 reacties op “Magnesium supplement / tablet

 1. Hallo,

  Ivm vermoeidheid ed is mij magnesium tauraat capsules van Vitakruid aangeraden.
  Ik lees hier verder niks over. Want wat houdt tauraat in?

  Heb het gisteren voor het eerst ingenomen. Het zijn capsules wat ik erg lastig vindt om in te nemen.
  Ik heb de capsule geopend en de poeder met lauwe thee ingenomen. Is dat oké?

  • Hoi Rose,

   Magnesium taraat is een combinatie van magnesium en taurine. De samenwerking zorgt ervoor dat de magnesium goed word opgenomen. Een aanrader!
   Maar let op, taurine heeft vele effecten op het lichaam. De een tolereert het beter dan de ander. Het supplement van Vitakruid bevat tevens vitamine b6. Wanneer je klachten ondervind is het advies om een supplement te gebruiken die alleen magnesium bevat.

 2. heb je ook smelttabletten van magnesium voor onder de tong. voor als je de maag wilt omzeilen, vanwege gebruik omeprazol (is een maagbeschermer/zuurremme).

  • Hoi ‘vlinder’,
   Om de maag te omzeilen kan magnesiumolie overwogen worden. Dit is een relatief eenvoudige manier om het magnesium gehalte te verhogen middels een olie die op de huid aangebracht word. De olie word erg snel opgenomen. Zie onze pagina over ‘magnesiumolie‘.

 3. Hallo, ik heb magnesium capsules meegekregen, ik kan deze helaas niet door krijgen. Mag ik die capsules uit elkaar halen en door bijv. De appelmoes eten?

  • Ja hoor, dat is zeker mogelijk.
   De voorkeur gaat wel uit naar iets wat niet veel suikers bevat. Suiker heeft een negatieve invloed op de absorptie van mineralen en vitaminen.

 4. Wat een eyeopener deze site. Ik herken mezelf zo in de klachten van magnesiumtekort dat ik direct naar de drogist ben gefietst. Ik heb nu New Care magnesium met samenstelling magnesium, als oxide/citraat 600mg. Is dat een goeie??? Ik ga het proberen en hopen dat het werkt.

  • New Care magnesium bevat magnesium citraat/oxide. Uit de bijsluiter kan ik niet opmaken hoeveel er van citraat in zit en hoeveel er van oxide in zit.
   Het beste is om magnesium oxide te vermijden, dit is een laxeermiddel die je magnesium gehalte niet optimaal omhoog haalt.

 5. Ik lees hier in een reactie dat magnesium slecht wordt opgenomen in combinatie met calcium. Waarom stoppen ze dan beide in een tablet als dit zo is? Dan heeft op die manier het hele supplement geen nut en blijf je aan het tobben.

 6. Beste Admin,

  Ik gebruik al jaren een maagzuurremmer. Door het gebruik hier van heb ik last van een magnesiumtekort. Zou u me kunnen vertellen welke vorm magnesium het beste bij mij past?

 7. Hoi, ik lees hier veel klachten over hartkloppingen en spierkrampen. Ik heb fibromyalgie en heb deze klachten er ook bij, maar naast een magnesium tekort, waarvoor ik dus nog op zoek ben naar de goede vorm, vandaar dat ik dit lees 😉 is er bij mij ook kalium tekort vastgesteld na 1 maand slikken al heel groot verschil, hartkloppingen en overslaan stuk minder en spiertrillingen ook. Nu dus nog voor de pijn op zoek naar magnesium, maar wilde toch als tip meegeven om zeker kalium te laten prikken, naast b12 en vit D succes allemaal!

 8. hallo denk dat van die bananen ook kalium kan zijn maar banaan heeft ook magnesium maar kalium heeft ook die klachten wel

 9. Ben op zoek naar een goed magnesium supplement. Ik gebruik nu Magtein van Source Naturals. Daar is de afgelopen tijd veel reclame voor gemaakt. is dit ook echt een van de betere? Graag uw reactie! (even in aansluiting op de vorige post’: wat is uw ervaring/deskundigheid)?

 10. Beste lezers en beste Admin,
  Weten jullie misschien van multiple sclerose en het gebruik van magnesiumcitraat en ook van melatonine? En misschien van het tekort aan vitaminen en mineralen bij MS? Dit zou ik dan heel graag willen weten.
  Bij voorbaat dank voor jullie reactie!

 11. Bij mijn man is jaren geleden CVS geconstateerd.
  Hij heeft veel last van zijn onderrug en rechter been.
  verder slaapt hij slecht en heeft hij bijna altijd hoofdpijn.

  Nu las ik dat magnesium een goede oplossing zou kunnen zijn voor CVS.
  Mijn man kan heel moeilijk tabletten slikken.

  Wat zou u adviseren?

  alvast bedankt.

 12. Mijn zoon is 12 jaar en heeft als hij gespannen of zenuwachtig is last van zenuwtic
  (oogknipperen) sinds zijn 6e of 7e jaar heeft hij als hij erg zenuwachtig is last van tics gelukkig altijd 1 tic en niet meerdere tegelijk! Keel schrapen of neusophalen en nu dus sinds 1.5 jaar oogknipperen. Mijn vraag is kan dit ook magnesium tekort zijn en zo ja welke soort magnesium moet ik hem geven en hoeveel

 13. U zegt dat ook Schussler zouten magnesium goed word opgenomen.
  Hoeveel pilletjes per dag zou je dan moeten nemen om genoeg binnen te krijgen
  6 zoals voorgeschreven op de verpakking of meer?

 14. Mijn zoon van 12 heeft vanaf zijn 7e jaar last van zenuwtics het begon met een periode van contenu gekuch dan kan het weer een aantal maanden weg blijven( dan zal hij wel geen spanning ervaren).
  Zins 2 jaar heeft hij last van zenuwtrekken bij zijn oog dat gebeurt dusals hij spanning heeft. Als hij rustig en ontspannen is heeft hij er geen last van ,verder heeft hij geen zenuwtics of andere soorten tics.
  Kan dit magnesiumtekort zijn?

 15. Beste sitebeheerder,

  Het geven van advies op deze site is nogal opmerkelijk aangezien het anoniem gebeurt. Wie bent u? Wat is uw medische achtergrond? Welk medisch team zit er achter uw adviezen? Kortom, graag een identiteit, want het lijkt er op dat mensen uw adviezen ter hand nemen zonder te weten wie ze geeft.

  SportMax
  MMC Veldhoven

  • Beste Max,
   Begrijpelijke reactie!
   Ik zal binnenkort een pagina wijden aan mijn achtergrond, kennis en (helaas) ook (praktijk)ervaring.

 16. Hallo,

  Ben bij een Ayurvedische arts geweest, die rade mij aan om 1x per dag calcium, magnesium, vit. D en vit. B complex te slikken. Nu lees ik hier dat het niet verstandig is om magnesium en calcium tegelijkertijd te nemen. Is het dan een oplossing om ‘s ochtends calcium te nemen en ‘s avonds magnesium, of nu beter een periode magnesium zonder de calcium?

  Groet, Frank

  • Beste Frank,

   Het beste is om via een bloedonderzoek te achterhalen of er een calcium, magnesium en/of vitamine tekort aanwezig is. Hierna zou ik pas met supplementen beginnen.

 17. Ik voel me stijf, heb pijnlijke en stijve knieën, lichte artrose in handen en polsen. Daarnaast laatst van vaginale droogheid en gebrek aan libido, en om de haverklap blaasontsteking. Ik slik al 2 jaar glucosamine voor m’n handen. Dat helpt wel wat. Ik vraag me af of dit alles overgangsklachten zijn die vanzelf weer verdwijnen. Langzamerhand krijg ik steeds meer klachten. Zou magnesium kunnen helpen? Of asthaxantine? Of iets anders? En kan ik dat gewoon zonder begeleiding slikken? Er is zo veel te koop! Voor je het weet slik je handenvol voedingssupplementen!

  • Beste Ineke,
   U noemt klachten op die naar mijn inzien niet allemaal onder een magnesiumtekort (kunnen) vallen. Heeft u het al eens met de huisarts besproken?

 18. Ik ben me op het moment aan het orienteren om extra magnesium te gaan gebruiken. Voor mezelf ivm fibromyalgie. Voor mijn ene dochter ivm concentratieproblemen, mijn andere dochter ivm extreme jeugdpuistjes en mijn schoonmoeder met beginnende dementie en daarbij veel neerslachtig is. Wat kunnen wij het beste nemen en in welke hoeveelheid? Ik zelf gebruik nu Fibrovit waar in totaal (3 caps per dag) Magnesium, als malaat 15% – 75,00 mg. (ADH 20%) in zit. Kan ik daarnaast magnesium citraat bijnemen en hoeveel?

  Mijn dochters geef ik verder nog niks.

  Mijn schoonmoeder is ook hartpatient. Een van haar hartkleppen is versleten en ze slikt medicijn voor haar hartslag. welke weet ik zo niet. Kan zij ook Magnesium citraat nemen en welke dosis?

  • Beste Shirley,
   Het is gebleken dat Magnesium Malaat erg effectief is bij Fibromyalgie. Google maar eens op Magnesium malaat NOW. Een tablet bevat 1000mg malaat waarvan 150mg magnesium. Magnesium malaat in combinatie met citraat is een van de meest effectieve combinaties!

 19. Goedemorgen,

  Ons zoontje van 5 jaar heeft een vorm van autisme. Nu las ik ergens dat veel kinderen met autisme een tekort hebben aan magnesium. Ik weet niet of dat ook bij hem zo is. Ik vroeg me af of het zinvol kan zijn hem extra magnesium te geven. Hij oogt deze hele winterperiode ook wat moe en lusteloos met name in de loop van de middag. Sinsd een paar maanden krijgt hij weer meer melkprodukten. Vorig jaar een tijd geminderd met melkprodukten, omdat melk (melksuikers) van invloed kan zijn op gedrag, maar toen hebben we niet zoveel verschil gemerkt in zijn gedrag en daarom gewoon maar weer melk gegeven. ‘s Morgens een beker en ‘s middags een beker en bij het avondeten meestal yoghurt. Soms krijgt hij een extra bekertje melk na de zwemles. In de periode dat we minder melk gaven, maakte ik fruitsmoothies met rijstemelk. Hij krijgt ‘s morgens vitamine D tabletje bij zijn ontbijt.
  Nu klaagt hij sinds deze week over pijn in zijn been, maar het is bij onze zoon moeilijk te peilen of dat echt pijn is en waar dat precies zit.

  Ik hoop dat u mij wat antwoorden kunt geven.
  Bedankt trouwens voor de boekentips een paar reacties eerder.

  Met vr. gr. Marianne

  • Beste Marianne,

   Hoeveel vitamine d zit in het tabletje?
   Verder adviseer ik u om eens contact op te nemen met een allergeoloog om eventuele allergieën en/of voedselintoleranties uit te sluiten. Daarnaast zou het denk ik niet overbodig zijn om een goed bloedonderzoek te laten doen om zo ook de vitamine/mineralen gehaltes te weten te komen.

 20. Sinds dat ik mij kan herinneren heeft mijn dochter (15 jaar) last van beenpijn en rugpijn, in het begin noemde wij dit groeipijn, maar helaas nog steeds gaat het niet over, wekelijks fysio en haar rug gaat wel iets beter, maar haar benen niet. Ze geeft aan dat het een soort van heftige kramp is. Ik ben gisteren begonnen met een magnesium voetenbadje van zechsal. Vandaag heeft ze extra pijn in haar benen gehad… Ik vraag me af of dit de juiste vorm is om te geven? Aangeraden wordt dit 7 dagen achter elkaar te doen en dan 1 maal per week.

  • Beste Saskia,
   Erg vervelend voor uw dochtertje. Kramp wordt vaak geassocieerd met magnesiumtekort. Magnesium is een mineraal die in het lichaam opgebouwd moet worden. Het is dan ook een kleine kans dat klachten erger worden na 1x inname van magnesium. Ik denk eerder dat het toeval is geweest of dat uw dochtertje een reactie kreeg van een hulpstof.
   Is er al een bloedonderzoek naar vitamine/mineralen geweest?

 21. Sinds een tijdje gebruik ik Nigari. Nigari wordt gewonnen uit zeezout en bestaat voor 90% uit MagnesiumChloride. Dit wordt normaal gebruikt om Tofu te maken. Kent iemand dit? En sinds een tijdje probeer ik magnesiumchloride hexahydraat. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik kan er nl. niet zoveel informatie over vinden.

 22. Hallo,

  ik vroeg me af of ik dit mijn 8jarige dochter ook kan toedienen en zo ja, in welke vorm. Zij is een stressvol persoontje, nerveus en heeft last van zenuwtics zoals oogknipperen en hummen.
  Ik begreep dat magnesium hier een rol in kan spelen, of liever gezegd, een tekort eraan.

  Kunt u mij informeren?

  Claudia

 23. Als ik gaap heb ik daarna een soort van spier zenuwtrek bij mijn oog, ik heb gehoord dat dit een symtoon is van magnesiumgebrek. Ik ben ook altijd moe en slaap slecht in en wordt paar keer wakker. Verder kan ik me heel moeilijk ontspannen en heb ik RSI en een spastische darm. Ik heb magnesium tabletten van gezond en wel, ik neem 2 pillen van ieder 200 mg per dag tijdens het eten. (het is citraat maar zit ook stearaat in) Ik neem het nu een maand maar ik verneem er niks van.
  Wat kan ik het beste nemen???

 24. hallo,

  ik heb last van vermoeide en pijnlijke spieren, gebruik nu n tijdje MetaRelax..dat is dan weer magnesiumglycerofosfaat, dat komt niet voor in jou lijstje…is dit een goede magnesium??…heb nl niet het idee dat het werkt, maar juist erger word…

 25. Heel veel van de reacties, duiden misschien op een schildklier afwijking, mijn advies zou zijn, kijk eens bij vgsn
  Heeft u het boek van dr. broda Barnes gelezen is sinds kort vertaald in het Nederlands, heel interessant?

 26. Beste allen,

  Al geruime tijd zit ik met enkele lichamelijke en fysieke ongemakken, en na wat onderzoek ben ik op het spoor van Magnesium-tekort gekomen. Door het werken in de horeca heb ik niet altijd in de hand wat ik te eten krijg, dus ik heb het idee dat ik een essentieel deel van mijn voeding mis. Dit zijn mijn symptomen:

  – verstijfde en verharde spieren (vooral m’n benen en af en toe m’n rug)
  – snel vermoeid en futloos
  – een over de hele dag gevoel van onrust/nervositeit, terwijl ik die onrust nergens toe kan herleiden
  – regelmatige hoofdpijn

  Kijkende naar mijn symptomen, welke vorm van magnesium zou ik het beste kunnen nemen? Alvast bedankt.

 27. Ik lees over de positieve werking van magnesiumolie; ik heb al bijna tien jaar last van oogspieren die te gespannen zijn en als gevolg daarvan zeer m=vermoeide, droge en rood branderige ogen. Zou magnesiumolie daarbij verlichting ]kunnen geven? Ik gebruik nu ook Membrasin.
  Martijntje

 28. Heel vervelend dat jullie, Ben en Jan, de mededeling hebben gekregen een spierziekte te hebben. Bij mijn weten zijn er twee boeken die hierover ook een remedie hebben:
  – “Water het goedkoopste medicijn, je bent niet ziek, maar je hebt dorst” van Dr. F. Batmanghelidj
  – “Het glutengevaar” hiervan heb ik de schrijver niet paraat
  Beide boeken verkrijgbaar bij succesboeken.nl.
  De constatering van een zenuwziekte is dus niet het einde van de pijplijn.
  Succes met jullie uitdagende levensweg. Jeanet

 29. Beste,

  Ben reeds 2 jaar in de menopauze en heb last van vapeurs en slapeloosheid. Nachtelijke onrust, hartkloppingen , krampen in de onderbenen enz. , slecht inslapen en vooral niet kunnen doorslapen. S morgens doodmoe en niet uitgerust. Bovendien slechte spijsvertering en zure oprispingen. Deze laatste zijn nu ietwat beter omdat mijn osteopaat gastrazyme en hcl plus voorgeschreven heeft. Ook neem ik riovida neuro in omdat veel symptomen te wijten zijn aan stress.
  Mijn niet slapen gaat van kwaad naar erger . Elke nacht om 3 u wakker en dan hazenslaapjes tot het opstaan . Vannacht was het maar 1u30 en heb ik van 3 u tot 4u30 opgestaan en t v gekeken in dehoop van dan wat te kunnen slapen. Ook dit lukte niet.
  Zou het nemen van magnesium mijn slaapprobleem kunnen verhelpen, ik wil absoluut geen gewone slaapmedicatie , ik heb dit geprobeerd , ik word er alleen maar suf en depressief van.

 30. Bij toeval hoorde ik een verhaal over de positieve ervaringen met magnesium. Bij bij is een spierziekte vastgesteld nl. Ciap. als ik de informatie lees zou dit best
  goede raad kunnen duiden om ook een magnesium te
  gebruiken. Hoe verstandig zou dit zijn,

  Jan

  • Hallo Jan,

   ik heb soortgelijke klachten en was bezig met extra magnesium voor ik door had dat ik neuropathie heb.
   Bij mij werkte het niet.
   Het probleem komt ook uit de zenuwbanen en uiteindelijk lijden daar de spieren onder.

   sterkte

   Ben

 31. Beste admin,

  Ik lees nu je bericht van 28 november over inname van magnesium in combinatie met calcium. Juist worden die twee met elkaar gecombineerd voor een betere opname. Calcium ondersteunt magnesium voor het betere opname door het lichaam.

  admin
  november 28, 2013 at 6:59 am · Beantwoorden
  Beste Gwen,

  Magnesium en calcium zijn elkaars tegenhanger. Voor een betere opname van magnesium is het dus aan te raden om geen calcium tegelijk in te nemen.

  • Beste Malissa,
   Aangezien de mineralen magnesium en calcium een soort van haat-liefde relatie met elkaar hebben en beide belangrijk zijn heb ik hier een aparte pagina aan toegewijd, zie de pagina magnesium en calcium.

 32. Besten,

  Sinds kerst 2013 zat ik thuis met enorme pijnklachten in de nek. Zelfs uitval e.d concentratie weg enz. Heb slijtage in de nek waardoor mijn nek nu tot 2 keer toe verder vastgezet is naar boven met zgn cage.
  De conclusie na onderzoek was dat het voortkwam, doordat de nekspieren waren opgezet, verkrampt, en daardoor zenuwen bekneld zouden zitten met de nodige klachten van pijn.
  Zat en zit nu thuis, moest aan diazepam, spierverslapper, en temazepam om te slapen.
  Pijn bleef, totdat mijn partner ging lezen over magnesiumen blijkt dat met een tekort bovenstaande klachten kunnen ontstaan. Ben nu tijdje aan de magnesium en zonder geloof hierin, was opeens de pijn verdwenen. Nu ben ik opeens sinds enkele dagen pijnloos na al even slikken.
  Het voelt zo ontzettend onwerkelijk, dat ik nu echt weet dat door de magnesium inderdaad spieren, spanning, stress e.d, enorm verminderen, waardoor ik mijn klachten kwijt ben.
  Wilde dit ook delen, want voelt voor mij als een wonder.

  Gr. Joop

  • Hallo Joop,

   Heel erg fijn voor je. Wat voor soort magnesium slik je en hoeveel mg per dag en hoe verdeel je die? Hoe lang heb je het geslikt voor het ging werken? Ik heb soortgelijke klachten.

   Gr. Trudie

 33. Een update;
  Ik zat helemaal mis met de pijn in mijn benen.
  Het blijkt Polyneuropathie te zijn.
  oorzaak nog onbekend.
  Lopen is bijna niet mogelijk meer.

  Ben

 34. heb nu 8 jaar ms ik zit in een rolstoel ben nu bezig om weer te lopen .ik oefen bij de fysio en thuis doe ik ook oefeningen en streken van de been spieren om de benen weer recht te krijgen .dit is moeilijk door 8 jaar rolstoel .het nadeel is wel de volgende dag heb ik last van stramme spieren in de benen .help magnesium hier bij en welke.

 35. Gisteren magnesium B6 van Solgar als oplossing voor enorme menstruatiepijnen. Is Solgar wel de goede vorm? Ik heb namelijk op een paar sites gelezen dat er ook magenesiumoxide in zit en plantaardig stearinezuur en stearaat. Krijg je daardoor geen diarree van? (Bij inname van drie per dag = volgens beschrijving etiket)

  Op uw site staat dat de goedkopere vormen magnesiumoxide bevat, maar ik dacht dat Solgar een goed merk is en de verkoper van De Tuinen heeft deze mij gisteren ook nog eens geadviseerd.

 36. Hoi Peter,
  bedankt voor e reactie.
  Ik denk dat je wel ergens gelijk kan hebben.
  Ergens gaat er iets mis in mijn stofwisseling.
  Vooral het gevoel in mijn voeten en onderbenen houdt me uit mijn slaap.
  Ook het nachtelijk zweten is extreme.
  Ik ga in het nieuwe jaar wat afspraken maken voor bloed testen e.d.

  Ben

 37. beste ben ik heb jouw verhaal gelezen en herken de problemen die jij hebt ik denk dat je op je voeding moet gaan letten omdat je volgens mij je eten niet goed verteerd daardoor krijg je de problemen met vocht vasthouden en verkrampingen adviseer om spijsverterings enzymen te gebruiken(betaine hci met pepsin) daarbij goede magnesium(citraat) engoede vitaminen c 1500mg tot4000mg afhankelijk per dag daarbij kan je zelf ook laten testen imupro 200 of 300 daarbij controleren zij dmv een bloedproof of jou lichaam reactie geeft op gluten lactose of eiwitten en degelijken dan zal je zien dat jouw lichaam reactie op bouwt endaardoor vocht vastkoudt en vooral in je lymfen mocht het zijn door eiwitten (meestal het probleem) danmoet je spijsverterings enzym gebruiken voor eiwitten en lactose dit heb je van exendo en dit heet optimum dpp-4 enzym ) je zal zien geen vocht meer vast houden in je benen geen brandende voeten meer geen zweepslag of verkrampingen

 38. Veel dank voor de reactie.
  In de Kruidvat tabletten (Solgar) zit magnesium (oxide) — de verkeerde dus.
  Ook in die van De Tuinen zit magnesiumoxide.

  Ben

 39. Hallo “admin” en andere lezers

  Al jaren heb ik kramp in benen en voeten, vooral ‘s nachts.
  Daarnaast heb ik simvastatine voorgeschreven gekregen.
  Dat heeft mijn klachten van kramp in mijn benen verergerd.
  Ook al jaren meld ik deze klachten aan mijn huisarts die daar niets mee doet.
  Ook heb ik hartritme stoornissen (boezemfibrilleren), slecht doorslapen, en ook al een aantal keer een zweepslag in mijn kuiten gehad.
  Een iets te hoge bloeddruk en al mijn hele leven een iets te hoge creatine waarde.
  Ik heb een tijdje magnesium van het Kruidvat geslikt maar dat hielp niets.
  Onlangs kreeg ik op de fysiotherapie de tip om tegen die nachtelijke krampen elke dag 2 bananen te eten.
  Met ongekend succes!
  Geen kramp meer!
  Na een aantal weken bananen eten, soms wel 3 per dag, ging ik (veel) vocht vasthouden in mijn benen, ook deden mijn benen veel pijn.
  Mijn hartritme storingen waren over en ik was extreme moe.
  Met deze klachten naar de huisarts gegaan met verdenking van hartfalen.
  Na onderzoek bleek dat niet het geval te zijn.
  Wel was mijn bloeddruk sterk gedaald, mijn cholesterol gedaald, de creatine waarden waren goed (voor het eerst in mijn leven) en de hartritme storingen zijn zo goed als weg. (ik heb gevraagd of ze wel het juiste buisje bloed hebben gebruikt.)
  Ik ben terug gegaan naar 1 banaan per dag.
  Nog steeds geen kramp maar wel veel vocht vast houden en pijn in mijn benen (spieren).
  Wat nu te doen?
  Blijkbaar is er iets mis met mijn stofwisseling of mis ik iets in mijn voeding.
  Daar mijn huisarts na dit verhaal alleen maar zei dat ik ineens heel gezond was en me daar mee feliciteerden en me de spreekkamer uit werkte en dus niets verder doet zit ik met de vraag hoe nu verder.
  Heeft er iemand een tip?

  Ben

  • Beste Ben,

   Fijn dat de banaan zo goed helpt. Het is belangrijk veel vocht te blijven drinken als je meer bananen eet.
   Als we naar de voedingswaarde van een banaan kijken dan zien we dat een banaan rijk is aan:
   – Vitamine C -> Goed voor oa. de weerstand.
   – Ijzer -> Ijzer kan de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren en anemie (bloedarmoede) herstellen. Anemie is een toestand waarbij er sprake is van een te laag gehalte aan hemoglobine. Regelmatige consumptie van bananen zal de productie van hemoglobine in het bloed uiteraard stimuleren.
   – Calcium -> Gezonde botten en gebit.
   – Hoog in kalium: Kalium is mede verantwoordelijk voor de vochtbalans, de bloeddruk, de zenuwprikkeling en de spierstofwisseling. Daarnaast bestrijd je met kalium op een natuurlijke manier een hypertensie (hoge bloeddruk)!
   – Vitamine b6 -> Een vitamine die erg belangrijk is en die naar mijn mening onderschat word!
   – Magnesium -> Zoals terug te lezen op deze website, erg belangrijk en ook betrokken bij veel processen.
   – Serotonine: Positieve werking op depressieve verschijnselen.
   – Verder: koper, zink, fosfor en seleen.

   Daarnaast zijn bananen rijk aan Fructooligosaccharides (FOS). Dat is een probiotica (een micro-organisme) dat de groei van goede bacteriën bevordert.

   Ik zou de vitamine en mineralen die in een banaan zitten stuk voor stuk langslopen.

   Weet u nog welke vorm van magnesium in de tabletten van de kruidvat zaten? Ik adviseer u toch om magnesium in te nemen in de vorm van magnesium citraat. Geef het lichaam de tijd om het magnesiumpeil te verhogen.

   Laat u nog weten hoe het is gegaan?

   Succes!

 40. Goedenavond,

  Mijn klachten zijn duizeligheid, frequente hoofdpijn, spiertrillingen onder mijn oog, stramme kuiten, lage rugpijn, prikkelbaarheid en haaruitval. Vooral dat laatste is erg deprimerend.
  Iemand attendeerde me op het gebruik van magnesium. Maar ja, welke vorm?
  Bij voorbaat dank!

 41. Hallo,
  De dokter heeft mij magnesia carbonica voor geschreven heeft iemand daar ervaring mee?waarschijnlijk heb een magnesium tekort waardoor ik allerlei klachten krijg oa maagzuur dat in mijn keel komt.

 42. Hallo,
  Ik heb al langere tijd last van te gespannen bekkenbodemspieren met hierdoor verschillende klachten, heel slecht kunnen plassen, moeilijke stoelgang, verder ook veel spanningen, slecht met stress kunnen omgaan, last van versnelde hartslag (abbelatie heb ik al gehad).Kan een te kort aan magnesium hiervan de oorzaak zijn ? Gebruik Losec en Tambocor. Bij voorbaat dank

  • Dag mevrouw Meijer,
   Ik heb precies dezelfde klachten. Deze worden bij mij veroorzaakt door fibromyalgie. Daarnaast had ik een zwaar tekort aan vitamine D. Zelf denk ik erover na om magnesium te gaan gebruiken.

 43. Hallo,
  Ik heb net, na veel onderzoek welke soort het beste zou werken,
  magnesium malaat 1000mg van NOW gekocht ivm pijn en vermoeidheid bij te hoge spierspanning. Nu lees ik op de verpakking dat er ook calciumcarbonaat en magnesiumstearaat als vulstof in zit.
  Op uw site lees ik net dat deze 2 stoffen niet echt werken en ben ik in verwarring geraakt. De pot zit nog dicht en ik kan hem vast nog ruilen dus graag uw advies. Ook graag, mocht ik toch de verkeerde te pakken hebben, welke ik dan beter zou kunnen kopen.
  Bij voorbaat dank.

 44. Voor de tweede keer zwanger en het gelazer met rusteloze benen begint weer. Heb gelezen dat magnesium kan helpen. Kunt u mij vertellen in welke vorm?

  • Gefeliciteerd Anneke!

   U zou magnesiumolie kunnen overwegen. Als supplement zou u magnesium citraat kunnen overwegen. Dit betreft beide goede opneembare vormen van magnesium.
   Naast supplementie zou u in de avond ook kunnen overwegen om een banaan te nemen. Een banaan bevat veel magnesium. Ook de cacoa in pure chocolade is een van de rijkste bronnen van magnesium.

 45. wij verblijven in spanje ,ik heb geruime tijd last van voorkamer vibrilaties onze dochter woont in canada en heeft op internet opgezocht en heeft ons informatie doorgestuurd van magnesium,wij kopen hier in de farmacia magnogene 53 mg. hidroxido de magnesio125,06 mg.bromuro de magnesio 7,17 mg.fluoruro de magnesio 0,34mg ,,tegen die vibrilaties neem ik wel al 2 maal daags sotapor 80 mg.maar af en toe kreeg ik toch nog vibrilaties nu neem ik iedere dag sinds een vijftal weken s avonds nog een tablet magnogene 53 mg sindsdien heb ik nog 2maal last gehad maar telkens maar enkele minuten waar dat eerder vijf tot acht uur duurde ik voel mij precies ook wat beter ,zijn daar nog resultaten over geweten ?
  ik heb ook problemen van felle slaapeloosheid waardoor ik door de dag altijd vermoeid ben verstrooid ben en afwezig ben ,bestaat er ook een variant van magnesium daar tegen ? groetjes janssen pieter.

 46. Hallo,
  Ik heb al jaren last van een gevoel van onrust, hart kloppingen! vermoeidheid en een gevoel dat mijn hoofd ploffen zal, ik heb er ooit zelfs oxazepam voor geslikt, maar daar werd ik nog suffer van. het lijkt wel iets chronisch. Er is geen dokter die weet wat er evt met mij aan de hand is. Ze gooien het vaak op depressie, Maar ik word van al deze klachten die ik al jaren heb, depressief. Ik las een tijdje terug over evt gebruik van magnesium hiervoor.
  Ik ben naar ons kruidenhuis gegaan, en heb de versie citraat 400 mg van het merk Artelle gekocht. 20,00 e, niet goedkoop, maar ik heb niet het idee dat het helpt, is een andere variant substantie voor mij beter? Of duurt het lang voordat je resultaat merkt.
  Ik gebruik het momenteel 3 keer daags 5 dagen. Ik begrijp dat dit wel een vorm van stres is, ik heb nu ook al 4 jaar last van erge haar uitval. Ik zou zo graag eens van al deze klachten af willen zijn! Ik hoop dat u een antwoord hebt voor mij.

  • Beste Paula,

   Magnesium citraat is een goede vorm. Het kan enkele weken duren voordat magnesium in het bloed is opgenomen (dit kan per persoon verschillen). Let er op dat u (bij voorkeur) binnen 1 uur na inname van de magnesium geen calcium binnen krijgt. Calcium zorgt ervoor dat magnesium niet goed word opgenomen!

   Wat betreft uw klachten. U benoemd symptomen waarvan ik denk dat die niet allemaal bij een magnesium tekort horen. Mijn advies is om een natuurarts te raadplegen en een goed (bloed) onderzoek te laten doen.
   Enkele symptomen komen overeen met een schildklieraandoening, voor meer informatie verwijs ik u naar de website van de Schildklier Stichting: http://www.schildklier.nl/asp/invado.asp?t=show&var=1021

  • Goedendag Paula,

   Ik herken jouw klachten en mijn huisarts deed mijn klachten af als depressies! Heb ook al jaren last van extreme vermoeidheid, vreselijk haar uitval (mijn oh zo volle paardenstaart is niks meer, een dun strengetje op mijn hoofd!) , veel pijn in mijn onderrug, krampen aan kuiten, onrustig en inderdaad ook hartkloppingen maar vooral de vermoeidheid is vreselijk ! Niet voor uit te branden. Wel full time werken maar de laatste jaren alleen maar aan het overleven! Werken, eten en om 20.00 uur al naar bed en in het weekend bijslapen… maar helaas nooit uitgerust wakker worden !

   Uiteindelijk ook schildklier laten testen want mijn klachten lijken op vertraagde schildklier ! Gelukkig niks aan de hand bij mij! Maar ja wat dan?
   Uit bloed onderzoek bleek dat ik een behoorlijk Vitamine D te kort had !! Nu heb ik daar medicijnen voor gekregen via de huisarts! Ben net begonnen met deze medicijnen dus ik kan je nog geen resultaat vertellen.

   Ik wil je adviseren om ook je Vitamine D te laten prikken !! En waar ik heel veel aan heb is deze site: http://www.vitamined-forum.nl/index.php
   Hier heb ik zoveel informatie afgehaald voor wat betreft de klachten die ik had en dat was ook mijn reden om te checken op D te kort !! Verder slik ik nu ook Magnesium Citraat (van het merk NOW) omdat dit ook geadviseerd wordt bij Vitamine D te kort.

   Succes en veel sterkte !
   Groet, Willie

 47. ik heb vaak pijn in de hele rug en de rechter been ook vaak krampen in de boven onderbeen en de hak.al drie jaren, ik heb nu magnesium van kruiden vat nu is de vraag heb ik daar goed aan gedaan?

 48. Ik heb fibromyalgie, nu hoorde ik dat magnesium in poeder vorm daar een positieve reactie op zou
  hebben . Zou daar vraag meer over willen weten.

  • Beste Marchien,
   Magnesium is extra belangrijk bij Fibromyalgie. De poeder vorm wordt goed opgenomen. Echter zijn er bij mensen met fibromyalgie veel positieve ervaringen met Magnesium malaat. Onderzoek toont aan dat magnesium icm met appelzuur (malic acid) de fibromyalgie symptomen zoals vermoeidheid en spierpijn sterk kunnen verminderen. Houd er wel rekening mee dat het weken kan duren voordat je hier iets van merkt.

 49. Goedemiddag,

  Heb erg veel last van spierpijn, door het gebruik van simfastatine, welke magnesium kan ik dan het beste gebruiken,

  Gr. M. Bor

  • Beste,
   Wellicht heeft u baat bij magnesium olie. Magnesium olie is een van de best opneembare vormen van Magnesium.

Reacties zijn gesloten.